Succesul se construiește prin fapte: munca și viața la CTE Trailers

Participăm constant la inițiative menite să contribuie la dezvoltarea profesională și personală a celor alături de care lucrăm. Țintim mereu excelența și dorim să construim un mediu de lucru sănătos și echilibrat, unde demnitatea umană este respectată, munca este apreciată, potențialul este ajutat să crească, iar șansele sunt egale pentru toți colegii. Succesul unei companii este dat în primul rând de pasiunea oamenilor pentru munca lor și încrederea că sunt în locul în care se pot dezvolta.

Adriana Costea, Manager al Departamentului de HR, ne povestește în continuare mai multe despre ideile ce stau în spatele inițiativelor menite să îmbunătățească și îmbogățească mediul de lucru la CTE Trailers.

Q: Adriana, cum arată, după părerea ta, mediul perfect de lucru?

Pentru mine, mediul de lucru trebuie să fie pozitiv și prietenos, astfel încât să fac  totul cu plăcere și inima deschisă, alături de colegii mei. O importanță deosebită o are comunicarea deschisă și transparentă, bazată pe încredere și respect, fără blocaje și temeri în exprimarea opiniilor.

Să ai sentimentul că munca ta contează și este apreciată – nu doar material, că ești încurajat, îți este validat aportul și că munca ta contribuie la succesul companiei.

Un mediu perfect de lucru este acela care creează oportunități de dezvoltare, care explorează potențialul uman și îl pune în valoare. Echilibrul dintre viața personală, socială și profesională te fidelizează ca angajat, te determină să rămâi alături de companie pe termen lung.

Q: Care sunt provocările în crearea unui astfel de mediu de lucru, în industria în care activează CTE Trailers?

Din fericire, în CTE Trailers se trăiește deja în acest mediu. Provocarea constă în a găsi metode diverse, actuale și flexibile care să fie cât mai aproape de nevoile individuale.

Q: Este clar că, pentru CTE Trailers, viața este un joc de echipă. Ne poți detalia ce face compania pentru ca angajații să simtă că au impact asupra companiei?

În principal, este vorba despre comunicarea cu regularitate a rezultatelor, a proiectelor, schimbărilor și evenimentelor ce au loc în viața companiei. Asta creează mici capitole ce fac parte și vor face parte din povestea CTE Trailers. Astfel, angajații se simt parte din istoria unui business de succes, reușită care le aparține lor.

Aceste comunicări le dau încredere în companie, îi ajută să își recunoască contribuția avută în diverse proiecte, munca lor este respectată și apreciată, iar ei văd rezultatul final și sunt încrezători în viitorul CTE Trailers, un viitor care îi include.

Q: În ce alte moduri se mai diferențiază mediul vostru de lucru?

La noi cultura se bazează pe încredere și responsabilitate. Fiecare om din companie are ocazia de să-și dezvolte capabilitățile și să atingă obiectivele cu ușurință. Asta presupune menținerea unui dialog onest, unde promisiunile întotdeauna se țin, iar angajații noștri au libertatea de a se organiza și a-și asuma responsabilitatea pentru munca prestată.

Q: Cât de importantă este independența și abilitatea unui angajat de a-și administra singur activitatea în cadrul companiei?

În cadrul CTE Trailers există un puternic spirit antreprenorial, manifestat în general la nivelul managerilor de departament, care la rândul lor devin modele comportamentale pentru toți membrii echipei. 

Deci da, independența și abilitatea de a ne administra singuri activitatea este foarte importantă. Aceste competențe se îmbunătățesc gradual în funcție de experiența profesională dar, și de maturitatea angajatului în CTE Trailers. 

Q: CTE Trailers investește în viitorul tinerilor profesioniști prin proiectul Școala Profesională în Sistem Dual la CTE Trailers. Ce rol joacă această componentă în strategia CTE Trailers?

Criza actuală de meseriași pe piața muncii, lipsa școlilor vocaționale, reticența părinților de a-și îndruma copiii spre a învăța o meserie de viitor, au creat în ultimii ani un vid de forță de muncă calificată.

CTE Trailers este o companie cu potențial mare de creștere datorită viziunii sale. Toate acțiunile pe care CTE Trailers le va face în viitor vor fi sub semnul sustenabilității si strategiilor legate de: calitatea forței de munca, mediu, incluziune socială, creare de comunități puternice, iar acestor acțiuni, trebuie să adresăm programe concrete.

Prin urmare, încă din anul scolar 2021-2022, am dezvoltat un parteneriat cu Liceul Tehnologic Pamfil Șeicaru din Ciorogârla, unde CTE Trailers este partenerul care susține o clasă de 21 de elevi ai Școlii Profesionale în Sistem Dual, care se vor califica în meseria de mecanic auto. Acești elevi fac practica în atelierele noastre, pe echipamente / utilaje de ultimă tehnologie și învață meserie alături de specialiștii CTE Trailers.

Elevii susținuți de noi primesc burse între 500 – 1000 lei pe parcursul celor 3 ani de școală, echipament de lucru, cazare gratuită în cămin, abonamente de transport, masă caldă, echipament de lucru, iar la sfârșitul celor 3 ani de școală, au asigurat un loc de muncă în compania noastră.

Acest program nu se oprește aici, el va fi replicat în fiecare an, pentru a susține tinerii care vor să învețe meserii de viitor ca mecanic, electrician, mecatronist. 

Q: Care sunt, dacă ne poți spune, planurile pentru viitorul mediului de lucru la CTE Trailers?

Mediul nostru de lucru are o bază solidă, construită în 20 ani pe valorile fundamentale ale companiei: respect, încredere, spirit de echipă, profesionalism și curaj.

Toate la un loc, ne dau forța necesară să conștientizăm blocajele/obstacolele, să flexibilizăm și adaptăm procesele.

Este important ca fiecare angajat să găsească spațiu de dezvoltare, să rămână motivat și implicat, scopul final fiind acela de a face performanță într-un climat preferat de angajați.

Q: Ai anumite țeluri, ori așteptări, pe care vrei să le îndeplinești în dezvoltarea segmentului de resurse umane?

Da, îmi doresc ca CTE Trailers să rămână angajatorul favorit, atunci când unui angajat existent îi apare o oportunitate de schimbare, dar și prima opțiune pentru posibili candidați, atunci când compania se dezvoltă și are nevoie de mai multe resurse umane.