Învățământul dual și noua generație de profesioniști

La baza dezvoltării oricărui domeniu stă educația oamenilor care lucrează în acel segment, motiv pentru care am susținut mereu inițiativele care contribuie la educarea noilor generații de profesioniști. Credem că viitorul poate fi clădit încă din băncile liceului, așa că elevii din clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, repartizați la școală profesională sau liceu tehnic, pot opta pentru o educație în sistem dual, ce îmbină armonios practica cu teoria. De exemplu, printre alte posibilități, meseria de mecanic auto este căutată și necesară nu doar la nivel național, dar și european, reprezentând astfel o alegere stabilă, orientată către viitor.

Ziua Națională a Meseriilor la CTE Trailers

Pe data de 11 martie, de Ziua Națională a Meseriilor, le-am prezentat elevilor atât meserii familiare din industrie, precum cea de mecanic auto, dar și specializări mai puțin cunoscute, precum cea de mecatronist.

Pe lângă beneficiile programului, elevilor li s-a prezentat nu numai Școala profesională în Sistem Dual CTE Trailers, organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”, dar și avantajele educației duale pentru dezvoltarea lor în viitor. Acesta constituie un pod între companie și tineri, prin care aceștia se pot bucura de experiența de zi cu zi din cadrul companiei, dar și de siguranța unui loc de muncă asigurat după finalizarea școliii.  Elevii pot alege dintr-o selecție de posibilități foarte largă odată ce au completat primii pași de instruire și pregătire. Printre beneficiile meseriei de mecanic auto putem menționa faptul că această ocupație dezvoltă dexteritatea, atenția la detalii și abilitățile de organizare a timpului. Ne asigurăm că elevii au mai multe opțiuni după absolvire pe lângă cunoștințele de mecanică auto, astfel punem la dispoziție și oportunități precum urmarea cursurilor de la școala de șoferi gratuită pentru categoria B. Pe tot parcursul proiectului, elevilor li se asigură cazare, masă, transport (pentru cei din comunități vecine) și echipamentele de protecție. Trebuie să menționăm și că lunar, elevii care urmează cursurile Școlii în Sistem Dual CTE Trailers dispun de burse diverse pentru ușurarea grijilor financiare. 

CTE Trailers este bazat pe excelență, dezvoltare continuă și profesionalism. Atelierele de lucru, unde elevii vor învăța meseria de mecanic auto sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație, produse de top de la producătorii din domeniu și manuale editate recent cu tehnologii actualizate. De asemenea, tinerii dispun de un transfer continuu de cunoștințe de la profesioniști, dar au mereu acces și la un mentor pregătit să îi ajute direct cu orice întrebare ar avea în cadrul procesului lor de dezvoltare. Dorim să ne asigurăm că elevii care pornesc pe acest drum nu sunt doar îndrumați corect din punct de vedere teoretic, dar instruiți și integrați cât mai complet și eficient în meserie și industrie.

Șanse egale de reușită 

Prin dezvoltarea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat, cu șanse egale de reușită în funcție de ambiție și efort, vrem să arătăm că oricine poate reuși, indiferent de situația financiară, etnicitate și mai ales indiferent de sex.

Cu toate că domeniul în care activăm este asociat în mare parte cu masculinitatea, suntem convinși de faptul că putem aduce o contribuție unică prin creșterea numărului de tinere femei care pot să aibă impact în industrie. Pozițiile de lider, în special cele de conducere, din industria de servicii, incluzând transport și depozitare au fost ocupate în anul 2019 de 50% de femei, marcând o creștere impresionantă față de anii precedenți. În acest context, Dana Manns, Managing Partner CTE Trailers, spune despre includerea femeilor în această industrie aflată într-o continuă mișcare:

„Evoluția reprezentării femeilor în funcții de conducere este foarte importantă pentru diversitatea deciziilor luate în consiliile de conducere ale companiilor. Prezența lor în poziții de management atrage după sine și alte femei în funcții de middle management sau de conducere. Totodată, în timp, acest fapt duce și la redefinirea abilităților necesare pentru a ocupa poziții importante în companii. Evolutia femeilor în business inspiră din ce în ce mai mult și generațiile tinere de femei să-și dorească mai multă răspundere si mai multe poziții de top în economie, cu toate că aceste poziții erau pană acum 2-3 decenii tabu pentru femei. Acest lucru duce la o schimbare a structurii societății precum și a influențelor pe care femeia o are în societate.”  – Dana Manns, Managing Partner CTE Trailers

Dana Manns este doar una dintre doamnele ce și-au lăsat adânc amprenta asupra CTE Trailers. Ei i se alătură Sonia Ionescu, Director Financiar cu aproape două decenii de experiență în domeniu, Anca Gustil, Business Manager la CTE Used, cu peste optsprezece în finanțe și management și Adriana Costea, o profesionistă de succes cu amplă experiență în Resurse Umane și Management. 

Astfel arătăm că se poate. Prin alegerea unei cariere sigure, precum cea de mecanic auto, fetele pot să își asigure un viitor prosper, care le poate oferi oportunitatea de a educa alte tinere femei la început de drum. Acest proces creează o comunitate de femei puternice, sigure pe ele, care nu sunt oprite de stereotipuri. Credem că o astfel de schimbare poate fi susținută și prin Învățământul Dual, dat fiind faptul că proaspeților absolvenți li se asigură angajarea în cadrul companiei după finalizarea studiilor la Școala Duală CTE Trailers, dar și posibilitatea de a-și continua studiile. Eliminăm una dintre barierele de care tinerii profesioniști se lovesc foarte des: nevoia de experiență de muncă pentru a fi angajați la locul de care ei sunt interesați. Deoarece aici nu este cazul, tinerii absolvenți ai Școlii Duale se pot bucura de siguranța unui loc de muncă și o companie care îi sprijină în procesul de dezvoltare personală și profesională.

Ne stă în putere să vă schimbăm așteptările.